понеделник, 4 април 2016 г.

Световен фестивал на културата, 2016 - емоции от най-голямото събитие на планетата

Световният фестивал на културата в Делхи, Индия приключи преди броени дни. На фестивала 250 българи извиха хора пред грандиозната публика на най-голямата сцена в света.

Празненсвата по повод 35-годишнината на фондация “Изкуството да живееш” събраха над 3,5 милиона души от цял свят на едно място, приемайки и празнувайки своите различия в грандиозен спектакъл.

Виж какво ни разказаха някои от участниците във фестивала:

"Фестивалът в Делхи беше най-грандиозното събитие на което съм била. Невероятно изпълнение на хиляди таланти събрани от цял свят да представят своята култура и традиция. Това беше събитието на годината, което ще остане в историята на човечеството. Радвам се, че бях част от това тържество, което нямаше да се състои без невероятния учител Шри Шри Рави Шанкар.", Елена Виденова
"За мен Индия преди Световния фестивал накултурата беше детска мечта, която ми се струваше недостижима.
Но благодарение на Изкуството да живееш успях да я осъществя.
Когато се качих на самолета, тръгнах с определени очаквания, но уви когато стъпиш на индийска земя, разбираш, че всичко което си очаквал е разбито и в Индия трябва да очакваш неочакваното.
Както каза Красимир Бенямин "Преживяването ти в Индия може да бъде приятно и неприятно, от теб зависи!".Индия
е страна на цветовете и контрастите. Навсякъде е пълно с живот и цветове. Въпреки бедността, в която живеят, хората са усмихнати и дружелюбни. Винаги ще ти обърнат внимание и ще ти помогнат. Навсякъде в Индия се носи ароматът на подправки. Не можеш да не усетиш вкусът на Индия, той е пропит навсякъде.

Навсякъде цари хаос, но ПОДРЕДЕН. Направи ми впечатление, че трафикът беше много по-натоварен от София и никъде не видях изнервени и намръщени шофьори. Гостуването в Индия ме научи да нямам очаквания и планове, че всичко се случва в движение и на момента. Тук подлагаш на изпитание както себе си, така и своето търпение. Затова се усмихваш и се наслаждаваш на всеки момент. Забравяш за всичко, което си си представял и очаквал.Относно Фестивалът на културата направо бях смаяна, когато видях огромната сцена и разбрах, че е построена само за няколко дни, противно на очакванията ми. Мислех, че това мащабно нещо е отнело на хората поне 5 - 6 месеца. Всички са взели участие в подготовката доброволно, без да очакват да получат нещо в замяна.

Толкова много хора и култури на едно място. Сцената направо вибрираше от енергия. Всички бяха толкова усмихнати и цветни, просто няма как да бъдеш намръщен. Въпреки проливния дъжд през първите два дни събитието не се провали, а напротив. Всички останаха и се насладиха на дъжда, като на дар от бога. Всички станаха на крака и започнаха да пеят и танцуват. И изведнъж слънцето изгря и всичко продължи. Когато на сцената се появи Шри Шри всички избухнаха и се чуваха изблици на радост и възхищение.
Все едно Бог беше слязал на земята.

В продължение на 3 дни близо 4 милиона всички заедно празнувахме живота и му се наслаждавахме. Това е събитие, което всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Трябва да усетиш цялата тази енергия и емоция. Това събитие променя живота ти. С нетърпение очаквам честването на 40-годишния юбилей. Ще се радвам отново да бъда част от такова грандиозно събитие." , Станислава Стоянова


Няма коментари:

Публикуване на коментар