неделя, 2 февруари 2014 г.

Статия на Шри Шри Рави Шанкар, основател на Изкуството да живееш, във вестника за политика Нова Европа, Брюксел, Белгия

   Ето какво споделя пред медиите Шри Шри Рави Шанкар, световен лидер и основател на фондация Изкуството да живееш.
За да има празник  причините  могат да са всякакви, защото природата на нашият дух е да празнуваме. Нова Година е времето,в което духа на празника поглъща целия свят. Това е също така и възможност да преразгледаме изминалата  годината и да направим равносметка  на извлечените поуки. Празникът има социалнa, емоционалнa и духовнa  част. Често, ние се фокусираме върху първите две и забравяме за третaта.  Истински празник има тогава, когато присъства и духовен аспект .
Много често хората ме питат как виждам бъдещето. И аз им отговарям, че бъдещето е за тях, да го изградят така както те го искат. Не особено мъдрите съжаляват по миналото, мислят че бъдещето е съдба и са нещастни в настоящето. Мъдрите виждат своето минало като съдба, бъдещето като свободна воля и са щастливи в настоящето.
Колкото и значителни да са били събитията през  изминалата година, поглеждайки назад  не можеш да ги видиш  като нищо друго  освен като сън. Преразглеждайки тези събития, това  което се откроява е непостоянния характер на всички неща. Събитията са като камъни и камъчета в голямата река на времето, която продължава да тече с неотслабваща сила. В живота нещата трябва  да се научaват и забравят     първото, за да не повтаряш едни и същи грешки и второто, за да  не те оставят травмиран. 

Ето четири начина за  една  по-щастливa 2014 г.:
Направи   медитацията част от живота си
Изискванията на съвременния живот водят до стрес и безпокойство, които могат да бъдат освободени  след няколко минути медитация. Медитацията ти дава дълбока почивка. Колкото по-дълбоко  си  в състояние  на почивка , толкова повече динамика ще  има  в действията ти. Това  е най-доброто средство  за изчистване на ума от всички минали впечатления които ти тежат.
Често се разкъсваме на  различни посоки и не сме в състояние да отделим време за себе си. Не отделяме  време да  преосмислим и преразгледаме. Това може да ни направи  с притъпен интелект и уморени. Няколко изпълнени с тишина  моменти всеки ден са източника  на  креативност. Мълчанието лекува и подмладява, и  ти дава дълбочина и стабилност. Отдели време през деня и седни за няколко минути, навлез в пещерата на  твоето сърце, затвори очи и дръж външния свят  на далеч.  
    Служба
Поеми  ангажимент да превърнеш този свят  в  по-добро място за живеене. Направи случаен  акт на доброта, без да очакваш  нищо в замяна. Само  по себе си  служенето може да доведе  до удовлетворение в живота. Създава усещане за свързаност. Когато  донесеш  известно облекчение на някого чрез безкористна служба, това изпраща към теб добри вибрации. Показвайки  сърдечност  твоята истинска същност, която е любов и мир,  изплува на повърхността .
Нашата любов, вяра и убеждение трябва да бъдат  дълбоко вкоренени  и след това всичко останало се движи  в собствено темпо. Чувството на "aз съм благословен " може да  ти помогне да преодолеeш  всеки неуспех.  Веднъж след като разбереш , че си  благословен всички оплаквания и недоволство се стопяват,  моментите на несигурност изчезват и ти си благодарен, удовлетворен и спокоен.
Прекарвай време сред природата
Ако не си  изумен  от великолепието на това творение –  все още не си отворил очи. Кажи ми какво в това творение не е загадка? Раждането е  загадка, смъртта е  загадка. Ако и двете  са  загадка  тогава животът със сигурност e  още  по-голяма  загадка. Да бъдеш напълно потопен в мистерията на живота и в това творение е самадхи. 
Така както  живеем във външен  свят от събития и обстоятелства,  така  също живеем  и  във вътрешен свят на емоции и чувства,с  които не винаги сме наясно. Разстоянието между външния и вътрешния свят е само едно мигване на окото. Йога е умението  за задържане  на вниманието върху вътрешния свят докато действаш   във  външния . Когато се загубиш  във външния свят има дисхармония във вътрешния и животa  е като на война. Когато си  установен  във  вътрешния свят имаш  яснота  във  външния и живота се превръща в игра.


   
Пожелавам на всички Щастлива Нова Година!


Вижте впечатленията на участниците в първият за 2014 курс Изкуството да живееш - програма за щастие