понеделник, 13 май 2013 г.

Лекуващата сила на медитацията | Изкуството да живееш


В медитация може да се извърши лечение. Когато умът е спокоен, осъзнат и напълно задоволен, той е като лазерен лъч - той е много мощен и може да се извърши лечение. - Шри Шри Рави Шанкар
Само здрава пъпка може да цъфти. По същия начин, само здраво същество може да успее.
И така, какво е това, да си здрав?
За да постигне перфектно здравословно състояние, човек трябва да остане душевно спокоен, стабилен и емоционално устойчив.‘Swasthya’ означава здраве. Това също означава да бъдеш в себе си. Swasthya или здраве, не се ограничава само до тялото и ума, но е свързано и със съзнанието. Колкото по-ясно е съзнанието, толкова повече благосъстояние се получава.

Медитацията увеличава праната (жизнената енергия)

Прана (жизнената енергията на живота) е в основата на здравето и благополучието и за тялото, и за ума. Можеш да получиш прана чрез медитация. Когато тялото ти е живо с повече прана, се чувстваш осъзнат, енергичен и пълен с добро настроение. Резултатът от липсата на прана е летаргия, притъпеност и беден ентусиазъм.

Справяне с болестта - чрез медитация

Говори се, че коренът на заболяването е в ума/съзнанието. Така че, обръщайки внимание на ума, изчиствайки го от всички нарушения, възстановяването се ускорява. Заболяването може да се причини от:
 • Нарушаване на естествения ред: например преяждане
 • Наложено от природата: като обикновена настинка, епидемия
 • Освобождаване на минали впечатления или Карма
Природата сама предлага лек за тези заболявания. Здраве и болест са част от физическата природа. Като се практикува медитация, стрес, тревоги, притеснения отпадат и се появява положително състояние на ума, който има положително влияние за физическото тяло, мозъка и нервната система, а след това заболяванията се променят.
Здраве и болест са част от физическата природа. Не трябва да се тревожим твърде много за него. Когато се притесняваш за болестта, даваш повече сила на болестта. Ти си комбинация от здраве и болест. Когато знаеш това и имаш положително състояние на ума, в последствие заболяванията се променят.
 • Излекувай ума - чрез медитация
 • Медитацията предотвратява стреса да влезе във телесната системата и също освобождава натрупания стрес. Здравето се случва и се надига позитивно състояние на съществуване.
 • Практиката на медитация носи прохлада в мозъка, това е като да обслужваш целия комплекс тяло-ум

 Почисти емоционалното замърсяване - с медитация

Може да дойде време в бъдещето, когато хората ще се наказват с глоба за това, че са депресирани, защото създават емоционално замърсяване! Думите, които чуваш от хората около теб, засягат твоето състояние на ума. Те или ти дават мир и радост, или създават смущения (като завист, гняв, разочарование или тъга). Ти си засегнат, защото умът не е в себе си, не е центриран. Медитацията е ключът към контрол на емоционалното замърсяване.

Разцъфти с медитация

Лична трансформация: медитацията може да доведе до истинска лична трансформация. Като научаваш повече за себе си, естествено ще искаш да научиш повече за мистерията на живота, вселената и т.н. След това въпросите, които възникват в ума са - Какъв е смисълът на живота? Каква е неговата цел? Какъв е този свят, какво е любов, какво е знание...?
След като тези въпроси възникват, знай, че си много щастлив. Тези въпроси трябва да бъдат разбрани, не можеш да намериш отговорите в книги. Имаш право да живееш чрез тях и да станеш свидетел на трансформацията. Това е перфектно здраве, ти си трансформиран отвътре. И пъпката се превръща в напълно разцъфнало цвете.

Излекувай света чрез медитация

Медитацията пречиства заобикалящата среда. Медитацията и Сударшан Крия са трансформирали агресия и насилие в хората - в състрадание, любов и грижа. Например обърни внимание как се чувствш, когато влезеш в стая, където някой е наистина ядосан? Това те кара да се чувстваш също така!
По същия начин, когато има хармонична и щастлива дейност, се чувстваш добре. Може би се чудиш защо. Чувствата не са изолирани в тялото - те са навсякъде. Това е в цялата заобикаляща среда, защото умът е по-фин от петте елемента (земя, вода, огън, въздух, етер). Ако има пожар някъде, топлината не е само в огъня, е също така се разпространява из мястото.
Забележка:
В сегашната глобална ситуация на конфликти и болести е важно да се медитира малко всеки ден. Чрез медитация можеш да премахнеш негативните вибрации в заобикалящата среда, като по този начин създадеш по-хармонична среда.

Лечебното дишане и медитацията

Перлата на Изкуството да живееш е лечебното дишане, известно като Сударшан Крия.
Тази уникална дихателна практика е мощен ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ:
 • Всяка клетка става пълна с кислород и с нов живот
 • Тя премахва негативните емоции от тялото
 • Тя освобождава напрежението, разочарованието и гнева
 • Тя изчиства тревожност, депресия и летаргия
 • Тя дава облекчение както за ума, така и за тялото
След тази практика, човек остава спокоен и в центъра си с по-ясен ум. Преобладава чувство за радост в момента и си в състояние да се усмихваш от сърце.

Прави лечебното дишане и медитирй. Тези практики напълно те трансформират и разпалват любовта дълбоко вътре!

Няма коментари:

Публикуване на коментар