сряда, 24 юли 2013 г.

Пуджа Толани - един от инструкторите на Изкуството да живееш

Правилното дишане подобрява здравето, води до успех във всички сфери, спира стареенето на клетките




Визитка
Пуджа Толани е на 28 години, индийка, последователка на световноизвестния духовен водач и хуманитарен деец Шри Шри Рави Шанкар, номиниран за Нобелова награда за мир т.г. Завършила е социология и рекламен маркетинг. Родителите й я насочват към новото учение. Тя постига най-висока степен в развитието си и сега е учител. За първи път е в България и по време на престоя си два пъти идва във Варна.



  Как Ви посрещат в различните страни, има ли сблъсък между изповядваните там религии и учението, което преподавате, г-жо Толани?


- Фондацията Изкуството да живееш е основана през 1981 г. Тя работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и сътрудничи със Световната здравна организация. Партньор е на Международната асоциация за човешки ценности, която съществува от 10 години, за да координира всичко, което правим на международно ниво. Казвам това, за да подчертая, че ние не сме религиозна формация. Целите ни са хуманитарни и образователни. Официално пребиваваме и работим в десетки държави. В България сме регистрирани също и от 9 години правим курсове на Изкуството да живееш, посетени вече от над 2000 души. Нямаме конфликти с никого. Напротив, ние разрешаваме трудни междуличностни и не само, трудни ситуации.

 Човек се убеждава в нещо, когато го изпита сам...


- Аз преминах всички курсове на Изкуството да живееш, съпругът ми Бавеш - също. Бях още студентка, когато започнах да се занимавам и почувствах огромна промяна, вдъхнових се от срещата с Шри Шри Рави Шанкар. Убедих се колко много може да се постигне, да се помогне на другите и затова работя. В България вече има много добре подготвени 4-ма преподаватели на Изкуството да живееш.
 Представете по-подробно програмата си, кой може да се включи, какво постигате?

- Шри Шри Рави Шанкар казва, че рождено право на всеки един от нас е да живее в тяло без болести и с ум, освободен от стрес. Чрез неговото учение, което е практично, конкретно, добиваме способността да се справяме с отрицателните емоции. А точно това е изкуството на живота. Курсът има две части. Първата е лека програма, за всеки. Основното са дихателните техники като сударшан крия. Тя е създадена от Шанкар. По време на курса се усвоява. Човек започва да използва двойно белите си дробове, или да диша пълноценно. Това променя организма на физическо ниво. Променя се обаче и мисленето. Умът се прочиства. Спира да се лута между емоциите, между минало и бъдеще. Емоциите също се стабилизират. На първото ниво се учат много малко йога, техники за релаксация, медитация. Това е практическо духовно знание. След приключването на занятията човек хармонизира ума си с природните ритми.
Следващата стъпка е втората част на курса. Това вече е по-високо ниво, при което според Шанкар промените са положителни, на физиологично ниво. Човек поддържа тялото си без стрес.

 Какво е състоянието на българите в сравнение с хората от други страни?
 

- Много харесвам българите, те изглеждат ентусиазирани, щастливи. Но със сигурност всеки носи стрес в себе си, съзнателно или несъзнателно. Не мога да кажа кой и къде е по-стресиран. Но и децата страдат от това.
 
 
 
Деца могат ли да участват в курсовете?

 - Да. Имаме курс "Yes!", точно за деца, за ученици. Във възрастта между 14 и 18 години, когато младите хора оформят представите си за света, те трябва добре да се ориентират. А наоколо има насилие, бруталност, наркотици, несигурност... След запознаването на младите хора с нас, с нашата програма Изкуството да живееш, те се променят. Много стават доброволци. А целта на фондация Изкуството да живееш, както казах, е и хуманитарна. Всички учители, както и аз, работим доброволно. Тук завършилите курса Изкуството да живеешш също се включват в акции за подпомагане на домове за възрастни, почистване, работа със затворници. Имаме и ниво "Yes!+". То е за студенти и хора до 30 години. Това са специални програми, конкретно насочени към определени групи. Провеждаме и цялостно обучение за отличие, специално разработена програма за деца от 8 до 13 години. Целим навреме малките да се отърсят от стреса, да знаят как да се справят със задръжките и комплексите, които им се внушават още от раждане.
 
На срещата с журналисти споменахте за антистрес курсове за служители...
 

- Заместник-кметове от София, от други градове вече преминаха програмата на Изкуството да живееш. Във Варна също се надявам да направим курс, и то със служители, които са в пряк контакт с граждани, обслужват ги. Надяваме се, че напрежението им ще спадне.
 
Сред хуманитарните мисии са и тези, които провеждате в затворите. Били ли сте във Варненския затвор?
 

- Да, и сега пак ще го посетим. Преди месец бяха обучени 20 затворници. Това е по проекта на Изкуството да живееш "Свобода зад решетките". Над 200 - 300 000 лишени от свобода са участвали в проекта, променили са живота си, както твърдят. Те ни пишат, ние ги посещаваме периодично. И това се прави от доброволци към фондация Изкуството да живееш в САЩ, Русия, балканските страни, европейски страни, в Нова Зеландия, Африка. Знаете, работим в над 150 държави. Тук работим съвместно с Министерството на правосъдието. Курсът Изкуството да живееш на помага всеки, макар и зад решетките, да почувства нещо ново в себе си. Например над 80% от затворниците подобряват съня си, това намалява агресивността им, започва едно по-добро разбиране между лишените от свобода. Във Варна мъжете признаха, че първия ден са дошли да се позабавляват, да видят какви жени ще ги учат, индийка и такива работи. А накрая пожелаха да продължат с още курсове Изкуството да живееш.
 
В България къде още провеждате благотворителната си дейност?

 - Работим и с пробационните служби, с ДАМС от септември ще започнем курсове Изкуството да живееш в университетите, в София ще засадим много дръвчета. С 5000 долара помогнахме за изграждане на къщи в с.Смядово след наводнението, което преживяха жителите му. Не мога всичко да изброя.
 


На първо място всеки човек се интересува от здравето си. Да кажем, как влияе тази дихателна практика?

- Във всички случаи благотворно. Баща ми страдаше от хронична астма от 18 години, лекува се с хомеопатия, стероиди, с какво ли не. И със Сударшан крия оздравя. Има хора, които се справят с диабет, рак, нормализират кръвното си налягане със Сударшан крия. Токсините, които се трупат в клетките, пораждат заболяванията. Дихателната техника ги пречиства, зарежда ги с енергия. Физически клетките се възобновяват, затова е констатирано, че се спира процесът на стареене.
 
Усвояването на дишането Сударшан крия с какво още е съпроводено, какво друго правят курсистите в Изкуството да живееш?

- Занимаваме се много малко с йога. Някои от журналистите се притесняват като че ли от медитацията. А това е начин за успокоение, отпускане, което е целта на обучението на Изкуството да живееш. А след него човек достига духовно извисяване, духовно развитие. Това е много важно за всеки. Всеки е роден с ценности, които трябва да се развият, да се разкрият. На това учим и децата в Изкуството да живееш. Във възрастта, когато имат много енергия, е добре тя да се насочи към доброто, към съчувствието, сътрудничеството, желанието да се помага. С програмата и с методите на Шри Шри Рави Шанкар се отключват най-красивите човешки черти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар