сряда, 31 юли 2013 г.

Шри Шри Рави Шанкар - интересна статия за Изкуството да живееш в България

„Рождено право на всеки един от нас е да живее в тяло без болести и с ум, свободен от стрес. Въпреки това, нито в училище, нито вкъщи са ни научили как да се справяме с отрицателните емоции и стреса.”, казва Шри Шри Рави Шанкар.


Шри Шри Рави Шанкар e роден на 13 май 1956 в Папанасам, Тамил Наду, Индия. През 1981 година той основава Международната Фондация Изкуството да живееш като хуманитарна и образователна организация с нестопанска цел.
Днес тя е една от най-големите неправителствени доброволчески организации в света, която провежда програми в над 155 страни и е достигнала до над 300 милиона души. Инициативите на организацията включват разрешаване на конфликти, програми за реабилитиране на затворници, стимулиране на човешките ценности у младите хора, образователни антистрес програми и много други.
Като неправителствена организация фондация „Изкуството да живееш“ работи със специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН и сътрудничи със Световната здравна организация и UNICEF.
Шри Шри Рави Шанкар
Шри Шри Рави Шанкар
В България Изкуството да живееш развива активно дейността си от 7 години, като повече от 20 000 души са изпитали ползите от програмите и.

Над 4 000 деца са участвали в програмата „Детство без агресия”, която възражда и развива човешките ценности в българските училища и социални домове.

Доброволци на организацията участват в инициативи за залесяване и почистване на паркове, проекти в домове за възрастни хора и деца в неравностойно положение.
Шри Шри Рави Шанкар трикратно е номиниран за Нобелова награда за мир, носител е на множество награди, сред които голямата награда на Кранс Монтана Форум, „Петър Велики” I степен на Руската федерация, Световната хуманитарна награда на щата Илинойс (САЩ), Награда I степен на министър-председателя на Монголия и много други.



Шри Шри Рави Шанкар пристига на едноседмично посещение в България от 16 до 20 май, а  кулминация на визитата му ще бъде културното събитие на 16 май 2012 г. от 19 ч. в зала 1 на НДК. Вечерта на йога, мъдрост и медитация ще събере под един покрив 333 гайдари от цяла България, които ще поставят нов Световен рекорд на Гинес. Това ще бъде единадесетия световен рекорд на Гинес за фондацията, която до момента има регистрирани най-различни музикални световни рекорди.

Шри Шри Рави Шанкар

По време на събитието Шри Шри Рави Шанкар ще връчи международната награда „Human Values Award” („Наградата за човешки ценности”) на 5 видни българи за огромния им принос към обществото. Наградите ще бъдат връчени на:
  • г-жа Ирина Бокова - генерален директор на UNESCO
  • г-жа Цецка Цачева - председател на 41-во Народно събрание
  • г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община
  • г-жа Йоана Томова - управител на издателство "Просвета" и издателство "Прозорец"
  • г-жа Даниела Кънева – световноизвестен български журналист

Поздравителен адрес на събитието на 16 май ще отправят г-жа Ирина Бокова, г-жа Цецка Цачева и г-жа Йорданка Фандъкова.
За събитието в зала 1 на НДК има потвърдено присъствие на 10 чуждестранни посланици и 10 народни представители от 41-во Народно събрание, както и други знатни културни и политически дейци.
Певицата Деси Добрева ще изпее една българска песен като поздрав към Шри Шри Рави Шанкар, а водещ на вечерта ще бъде Ива Дойчинова.
Тук можете да гледате 30 секундния рекламен клип за събитието „Изкуството да живееш” - йога, музика, мъдрост и медитация с Шри Шри Рави Шанкар:
http://www.youtube.com/ArtOfLivingBulgaria

Шри Шри Рави Шанкар отговори на въпроси на bg-mamma:
  • За тези от нас, които не са добре запознати с фондация „Изкуството да живееш” и Международната асоциация за човешки ценности, бихте ли ни обяснили вашата визия за по-хармоничен свят.
Фондация „Изкуството да живееш” е уникален световен проект, който формулира и реализира трайни решения на конфликти и проблеми, пред които са изправени отделните хора, общности и нации. Една от най-големите доброволчески организации в света, работата на фондацията е докоснала повече от 300 милиона души и се е разпространила в над 150 страни. Ние трябва да бъдем наясно, че различните традиции и култури имат своите корени в едни и същи човешки ценности на мир, състрадание, истина, принадлежност и ненасилие. Инициативите на „Изкуството да живееш” се стремят да поддържат достойнството на всяко човешко същество на тази планета, предлагайки на всеки индивид техники за постигане на ум без стрес, здраво тяло и възможност за максимализиране на потенциала им за личностно и духовно израстване.

  • Как йогата преподавана от „Изкуството да живееш“ е различна от йога, преподавана на друго място?
Йога не е просто упражнение, това е състояние на единство. Това състояние се постига чрез много начини - асани, пранаяма, медитация, служба към обществото, отдаденост и знание. Курсът „Шри Шри Йога” подчертава цялостния аспект на йога като прави промяна на всички нива на битието - тяло, ум и дух.

  • Какви са ползите от правенето на йога?
На физическо ниво йога упражненията укрепват, удължават и изпълват мускулните тъкани, което помага да се придържат костите, както и да се приведат в хармония с цялото тяло. Задържащите пози изгарят мазнините и намаляват холестерола. Йогийското дишане носи повече кислород към сърцето и подхранва целия организъм. Дишането също така помага за намаляване на токсините в организма, като премахва нежеланото напрежение. Най-голямата полза от йога се усеща в ума. Ние всички знаем, че спокойният ум е по-ценен от атрактивна фигура. Въпреки че практиката на йога определено ще подобри външния вид на човек - най-добрата награда са сияещата усмивка и енергичните очи на практикуващия йога.

  • Йога практиката предотвратява ли болести?
Да. Силна имунна система е в основата на здраво тяло. Йога помага за повишаване на имунната система, в допълнение към регулирането на различните органи и системи на човешкото тяло. Неправилното храносмилане и нездравословният начин на живот създават токсини в организма. Йога помага за премахване на тези токсини, което води до добро здраве. Практикуване на йога асани ежедневно те прави по-продуктивен, спокоен и щастлив, и ти позволява да се справяш ефективно с предизвикателствата и стреса в ежедневието.

  • Какво е медитация?
Медитацията е универсална. Тя преминава отвъд всички разделения поставени от религията, държавата или културата. Модерният начин на живот е силно повлиян от негативни емоции като гняв, омраза, страх и други. Тези човешки емоции имат подчертана склонност да се удвояват и разпространяват. Например, предателството води до подозрителност към околните. Отрицателните емоции формират трайни впечатления и създават несигурност на индивида и в обществото. Медитацията помага да се преодолеят тези емоции, за да се постигне състояние на умиротвореност, спокоен ум и здраво тяло без стрес. При ежедневна практика на медитация човек разцъфтява в непоклатима личност.



* Оригинална статия от www.bg-mamma.com
Шри Шри Рави Шанкар посети за първи път България. в неделя {26 април} се проведе семинара Йога и мъдрост. да си призная, аз пропуснах събитието. сигурна съм, не съм само аз. което ме мотивира да събера наличното за Шри Шри Рави Шанкар. няколко думи за Шри Шри Рави Шанкар. Шри Шри Рави Шанкар е световноизвестен духовен гуру. роден е в Индия през 1956. създател и разпространител е на Сударшан Крия. техника, която освобождава от стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво. Сударшан Крия обединява лекции, дихателни практики и физически упражнения. <как да преборим стреса?> основател е на фондация Изкуството да живееш, чиято цел е да усъвършенства човека като личност и да му помогне да работи в полза на обществото. една от най-големите неправителствени доброволчески организации. представена е в над 140 държави. включително и в България. <АrtofLiving.bg> основател е на Международната асоциация за човешки ценности, чиито програми включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, програми за реабилитиране на затворници, възстановяване на човешките ценности у младите хора, програми за защита на човешките права, както и образователни антистрес програми, които обхващат всички възрасти и слоеве в обществото. програми докоснали живота на над 300 милиона души в над 145 страни. Шри Шри Рави Шанкар три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. <още и още за Шри Шри Рави Шанкар във видео.> из книгите на Шри Шри Рави Шанкар. Мъдрост за новото хилядолетие. Целият свят е направен от любов и всеки един човек е направен от любов. И преди си чувал това, че всичко е Бог и всичко е любов. Тогава какъв е смисълът на живота, след като всичко е Бог? Към какво се стреми животът? Бог обича шегата. Събуди се тук и сега! Животът не е само борба и оплаквания. Пей и празнувай, понеже Бог обича шегата! Да празнуваш тишината. На някои въпроси може да се отговори само в тишината. Душата ти е кристализирана тишина и тази кристализирана тишина е мъдрост, знание. Да празнуваш любовта. Има едно място, на което можеш да отидеш, където всичко е красиво. Туристите ходят от едно място на друго, търсейки красотата, опитвайки се да вземат красотата със себе си. В същото време най-красивото място е точно тук. Когато дойдеш тук, откриваш, че където и да си, всичко е толкова красиво. Семена от мъдрост. Само сърцето може да говори и да чува това, което е истинско. Когато полагате усилия, за да обичате някого или да бъдете щастливи- вие ставате неспособни на това. <книгите на Шри Шри Рави Шанкар в книжарницата.> Шри Шри Рави Шанкар из блоговете. Въпрос: Как да намерим и да разберем коя е нашата половинка? Отговор: Като намерим себе си и разберем каква половинка представляваме ние за другите! <Блогът за духовност> Откъси от книгите на Шри Шри Рави Шанкар. <Природата и Аз> Закони за духовно развитие на Шри Шри Рави Шанкар <Природата и Аз> Eзикът на сърцето от Шри Шри Рави Шанкар. <изтегли си лекцията на Шри Шри Рави Шанкар> интервю с Шри Шри Рави Шанкар. очакваме да се появи в новия брой на <списание SELF-HELP>. официалният сайт на Шри Шри Рави Шанкар. Svejo Facebook Twitter Pinterest StumbleUpon Google Plus LinkedIn You might also like: «Събуди се, разтърси се» Моето място в България. в снимки. LinkWithin Публикувано от Nathalie на 28.4.09 Етикети Nathalie , нещата от Живота , новини {из}прати на приятел или {из}принти Facebook Comments 7 коментарa: kosio каза... strahotno e che ste pisali za tozi chovek. Naistina beshe neveroiatno preziviavaneto v NDK. 18 май, 2009 07:56 Анонимен каза... нека да сподела нещо интересно за самият Рави шанкар не отгавна в Бангалоре Индия той проведе огнен ритуал,които бе почти месец,накрая великият учител изпадна в Самадхи и след като бе изнесен от последователите му извън залата в самата зама започна да вали дъжд. онези които очакваха това събитие и бяха предвидливий си носеха бутилки в които събираха светената вода изливаща се под форма на дъжд ха нека да видим как съвременната наука ще обясни това дъжд във затворено помещение крадалолб 23 декември, 2009 14:01 пчела каза... преди дни имах щастието да се докосна до всичко това и ... нямам думи :) просто е страхотно :) запали пламъка в мен! 31 август, 2010 12:25 Анонимен каза... tozi covek e nezemen toy e prekrasen lecitel 29 януари, 2011 20:34 Анонимен каза... Приятели, това е лъжеучение. Този човек е затънал в злото до шия. Той и последователите му са роби на тежък окултизъм!!!! Приятели! Отворете очите си! Всичко това е сатанинско! Единствения, който може да ни даде душевен мир е Исус Христос! Той сам ни предупреждава в Библията, че ще идват подобни учители и ще проповядват лъжеученията си! Не помните ли! Осъзнайте се!!! Стреснете се!!! Сатана се явява не като зло а като "светъл ангел"! Зад красивите думи на този човек бди ЗЛО!!!! Моля ви! ОТВОРЕТЕ ОЧИТЕ СИ!!!! Нека Бог ви даде сетива да познаете злото на което сте станали роби... 10 февруари, 2011 16:53 Анонимен каза... Podkrepqm mnenieto ,che Ravi Shankar e lujeychitel-toi i horata mu rabotqt s glavnata(koronna )chakra na horata ,a tq e neprikosnovenna za nikogo,i dokato da se usetish stavash vurl tehen posledovatel-otnesen,spirash da chuvash,zapochvash da mislish po tehen model-obezlichavash se i ne se useshtash ,kak zapochvat da te manipulirat...Vsichko tova stava mnogo ymelo-izpolzva se prikritieto,che se zanimavash s ioga i che preborvash stresa.Za sujalenie tam ima mnogo deca i mladi hora i vsichko tova se pokrepq ot obshtinite....Hora,ne stavaite mashi v rucete na Ravi Shankar i ychenicite my.Az mnogo trudno se otturvah ot tqh i kolkoto i neveroqtno da vi zvuchi,no pod blagata my ysmivka,se krie samoto zlo....!!!!! 26 февруари, 2011 19:45 Анонимен каза... ТОВА ,ЧЕ Е ПРОСВЕТЕН УЧИТЕЛ НЯМА И СЪМНЕНИЕ. с НЕГОВА ПОМОШ СЕ ДОКОСНАХ ДО НАЙ-ГОЛЯМОТО ТАЙНСТВО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА.ДУХА СЕ СВЪРЗВА С ТЯЛОТО ЧРЕЗ ДИШАНЕ(ДЪЛБОКОТО И ПЛАВНОТО)ЩРИ РАВИ МЕ НАУЧИ ДА ДИШАМ ПРАВИЛНО И ДА СЕ ЧУСТВАМ СИЛЕН,ЗАЩОТО УСЕШАМ СИЛАТА НА ДУХА СИ :) 20 април, 2011 13:31 Публикуване на коментар абонирай се за бюлетинание сме във facebook. последвай ни в Google+twitterjenite.net+svejo.net Този блог има 1654 читатели...... Анализ на цветовете и стила на дрехите Архив ► 2013 ► 2012 ► 2011 ► 2010 ▼ 2009 ► Декември ► Ноември ► Октомври ► Септември ► Август ► Юли ► Юни ► Май ▼ Април no comment Кой колко работи? Пролетно почистване.. в Душата! Шри Шри Рави Шанкар Кое цвете управлява Съдбата ти? да простиш не означава да забравиш. Нека ти покажа това: Сет Годин : не време, а информация! добрите новини са в goodnews.bg Струва си да се замислим... яж-бука Добро утро ... хора. = мебели. 37. Райна Кабаиванска Любовта боли? [вярно или не вярно] ... Обичам те! денят на Земята [ 39 години = 9 снимки ] благодарен. цветни гумени ботуши се разхождат в дъжда филмът Earth (Земя) Денят на ЗЕМЯТА { 22 април } В каква посока се върти момичето? Доби Д. и жълтата пола Лика-прилика Моят Великден в снимки Една История за Човешката Доброта Христос Воскресе! Картини от оцветени картонени кори за яйца Да облечем яйцата Уникални Ему - Яйца Фаберже - великолепието на ювелирното изкуство въпроси за приятелите и чуждите работи великденски яйца (идеи в снимки) Да бъдеш тактичен Страстната седмица Facebook { 101 фена } Никога Не казвай НЕ МОГА! Спомени за училище изборът и вегетарианството 36. Първата въздушна бомбардировка С гардения в ръка... не ме е Страх! аз мога, аз искам, аз обичам. из живота на гвоздеите (и хората) тя, любовта, винаги е и не е. Здравето... Тъга и Ярост Облачно с превалявания на кюфтета как да запазиш Цветята за по-дълго? 35. Най-умната жена Хороскоп без цензура книга от Писма вегетарианците правят по-Добър Секс Априлски празници ► Март ► Февруари ► Януари ► 2008 ► 2007 BBC Good Food България

http://www.jenite.net/2009/04/sri-sri-ravi-shankar.html
Сайтът на Една Жена
Шри Шри Рави Шанкар посети за първи път България. в неделя {26 април} се проведе семинара Йога и мъдрост. да си призная, аз пропуснах събитието. сигурна съм, не съм само аз. което ме мотивира да събера наличното за Шри Шри Рави Шанкар. няколко думи за Шри Шри Рави Шанкар. Шри Шри Рави Шанкар е световноизвестен духовен гуру. роден е в Индия през 1956. създател и разпространител е на Сударшан Крия. техника, която освобождава от стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво. Сударшан Крия обединява лекции, дихателни практики и физически упражнения. <как да преборим стреса?> основател е на фондация Изкуството да живееш, чиято цел е да усъвършенства човека като личност и да му помогне да работи в полза на обществото. една от най-големите неправителствени доброволчески организации. представена е в над 140 държави. включително и в България. <АrtofLiving.bg> основател е на Международната асоциация за човешки ценности, чиито програми включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, програми за реабилитиране на затворници, възстановяване на човешките ценности у младите хора, програми за защита на човешките права, както и образователни антистрес програми, които обхващат всички възрасти и слоеве в обществото. програми докоснали живота на над 300 милиона души в над 145 страни. Шри Шри Рави Шанкар три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. <още и още за Шри Шри Рави Шанкар във видео.> из книгите на Шри Шри Рави Шанкар. Мъдрост за новото хилядолетие. Целият свят е направен от любов и всеки един човек е направен от любов. И преди си чувал това, че всичко е Бог и всичко е любов. Тогава какъв е смисълът на живота, след като всичко е Бог? Към какво се стреми животът? Бог обича шегата. Събуди се тук и сега! Животът не е само борба и оплаквания. Пей и празнувай, понеже Бог обича шегата! Да празнуваш тишината. На някои въпроси може да се отговори само в тишината. Душата ти е кристализирана тишина и тази кристализирана тишина е мъдрост, знание. Да празнуваш любовта. Има едно място, на което можеш да отидеш, където всичко е красиво. Туристите ходят от едно място на друго, търсейки красотата, опитвайки се да вземат красотата със себе си. В същото време най-красивото място е точно тук. Когато дойдеш тук, откриваш, че където и да си, всичко е толкова красиво. Семена от мъдрост. Само сърцето може да говори и да чува това, което е истинско. Когато полагате усилия, за да обичате някого или да бъдете щастливи- вие ставате неспособни на това.

http://www.jenite.net/2009/04/sri-sri-ravi-shankar.html
Сайтът на Една Жена

Няма коментари:

Публикуване на коментар