петък, 27 септември 2013 г.

Запознайте се с Пулсовата диагностика и д-р Саураб - Фондация Изкуството да живееш



Аюрведа подкрепя здравето без да нарушава природната интелигентност на тялото; аюрведичните терапии и лечения нямат отрицателни странични ефекти. Поради това, хората по света сега се обръщат към древната наука Аюрведа, за да им помогне да си възвърнат и поддържат оптимално здраве. Аюрведа може да се използва самостоятелно или като допълнение към лечението с лекарства.

Можете да си запазите час за индивидуална консултация /пулсова диагностика - Нади Парикша/: http://ayurvedabio.com/page/9/pulsova-diagnostika.html

Имейл за повече информация и записване: reg@artofliving.bg 

 Предлагаме Ви да се запознаете с пулсовата диагностика от самия д-р Саураб. Насладете се на това интересно интервю с д-р Саураб!

Коя е конкретната цел на човешкия живот според аюрведа? Кажете ни някои от принципите!

Това е много интересно! Когато говорим за здравето – Вие знаете ли наистина какво е здраве? Много хора казват „Здраве означава тялото ми да се чувства нормално”. Но всъщност според аюрведа, тялото, ума и духа трябва да са в равновесие, за да си в добро здраве. Основното нещо е, че природата ни е дала тяло и ум, нали? А това, от което е направено нашето тяло – това е знанието за аюрведа. Нека да дадем пример – говорим за прекрути – това конституцията на тялото, която се определя чрез пулсовата диагностика. Задавам няколко въпроса на публиката – колко от хората, още от детството си, се хранят с по-голямо количество храна? Аз ям много храна, но въпреки това съм слаб, не натрупвам килограми.  Нещата са много различни. Също има хора, които консумират много малко храна, но натрупват много повече килограми.

И Какво е обяснението на тези факти?

Ако имаш въздушен елемент в личността си, ако си въздушен тип – ти ще имаш такива симптоми – да ядеш много, но да не надебеляваш. Но ако имаш воден елемент в личността си, ако си воден тип – тогава ще ядеш малко, а ще натрупваш повече килограми. Според аюрведичните принципи, тялото е изградено от тези елементи – аюрведа ни дава познанието за тези елементи в тялото. За това аюрведа е много необходима.


Освен цялостното знание, за което Вие ни говорихте, аюрведа използва и Пулсовата диагностика. По този повод аз попаднах на една поговорка, която гласи: „Изследването само чрез оглед е едно божествено умение. Изследването чрез изслушване е майсторство. Чрез разпит е ловкост, а изследването по пулса е изкуство.” Какво означава този тип изкуство? Какво е Пулсовата диагностика?

Всяка наука има своите средства за диагностициране. Например, когато се обръщаме към традиционната модерна медицина, ние изследваме кръвта, правим тестове – и по този начин можем да диагностицираме заболяването. По същия начин, преди 4000 години, са използвали пулса, за да направят диагностика на ума и тялото. Така че, можем да съдим за здравето на ума тялото си по пулса. Каква конституция си – както казах преди – вата, пита, кафа (трите вида конституции, бел.ред.). Можеш да определиш състоянието на ума чрез пулса. Можеш да видиш състоянието на вътрешните органи чрез пулсова диагностика. Същото медицинско диагностициране, но на друг език – на езика на аюрведа (санскрит). 

Казват, че пулсът е като компас в морето от заболявания. Вие действително ли можете по пулса да почувствате причините за заболяването и да направите алгоритъм за лечение? 

Разбира се! Целта на пулсовата диагностика е същата. Целта на пулсовата диагностика е да намерим причината. В тялото има много симптоми – много хора имат главоболие и т.н. Но ние не третираме симптомите. Ние лекуваме причините. 

В западната медицина, пулсът, измерен на китката или на шията, е функция на сърдечно-съдовата система. Обаче при аюрведа той дава една цялостна картинка на организма. Обяснете ми механизма, по който се случва това. 

Да измериш всички органи по пулса е чиста наука. Сърцето е основна част от тялото и според аюрведа сърцето е източник на основната енергия в тялото, а пулсациите в артериите са проявление на тази енергия. Следователно, каквато и енергия да идва от сърцето, пулсациите могат да дадат информация за състоянието на цялото тяло и ум, тъй като те достигат навсякъде.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар