четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Тайната на тайните - Самади с Изкуството да живееш

Samadhi е състоянието, в което чувстваш, че можеш да останеш още милион години. Самади е състояние, в което умът замръзва. То е все едно да сложиш плодовете и зеленчуците във фризера, за да замръзнат и така остават свежи завинаги. Самади е замръзването на живота ти.  

То е:

Тайната на младостта,

Тайната на бликащия ентусиазъм,

Тайната на възраждането на живота,

Самади е устойчивост, стабилност

Всички ние имаме грешна представа за самади. Ние мислим, че то е да потънеш вдън земя, да не дишаш. Хората стават много слаби, телата им са като изгорели. Много смешна представа за самади! Всяко преживяване посредством сетивата ти, всичко, което виждаш, става много ясно, цветно и цялостно в самади. Острота в наблюдението. Знаеш ли какво се случва обикновено, когато си щастлив? Чувстваш се разширен. Наблюдавал ли си как се чувстваш, когато си щастлив? Чувстваш, че се издуваш. Нещо в теб се разширява.Ти не си усещаш тялото, а само разширение.
Какво се случва, когато си тъжен? Чувстваш се като вързан, жалък, усещаш свиване, напрежение, стягане. Когато се чувстваме разширени, когато нашето съзнание се разширява, ние имаме склонността да заспиваме. Липсва будност на съзнанието. Ставаме по- стегнати и не сме спокойни.


Виж, ако трябва да вденеш игла за това се изисква голяма будност, нали? Полузаспал човек или някой, който е сънлив или пияница, не може да го направи. Ако тези хора трябва да нанижат много малки перли, те не могат да го направят. Схващаш ли какво ти казвам? За да направиш нещо много дребно, ти трябва да имаш остра будност. Има много хора, които извършват такива сръчни работи, като плетене, правене на бижута от малки перли и т.н. Те го правят с изключителна будност и осъзнатост. Те могат да издълбаят едно зрънце ориз и да го направят върху него!
 В същото време, когато съзнанието е разширено, липсва будност на съзнанието. Когато то е будно, няма спокойствие, няма разширение. Комбинацията от двете, или когато ти си спокоен, щастлив и разширен и едновременно си буден, осъзнат, с ясно съзнание и остър ум, това е Сабееджа Самади.

Твоите сетива стават толкова ясни, че могат да възприемат по- добре, да виждат по- добре, да мислят по- добре, да чуват по- добре. Знаеш ли, че 95% от населението на света не чува добре. Ти казваш на хората нещо и ги караш да го повторят по- късно. Можеш да се обзаложиш, че те няма да повторят същото нещо. Или пък, ако им говориш 15 минути и после ги накараш да кажат това, което ти си казал за тези 15 минути, те едва ще могат да повторят само казаното за 15 секунди или за 1 минута най- много. Другите 4 минути, през които си говорил, просто са отишли на вятъра, изгубили са се в пространството! Хората не са го чули. Много хора, които карат Основният Курс ( Курс Изкуството да Живееш - част 1) за четвърти, пети път, казват, :”О? Това не ни го казаха първия път.” Учителите също имат такива преживявания, “Не си спомням дали съм го правил преди!”

Същото важи и за гледането. Хората не виждат. Можеш да вземеш много такива моменти. Може да си направиш експерименти, в които да докажеш, че хората не виждат нещата, такива, каквито са. Ние сме безчувствени към хората, защото не чуваме и не виждаме добре, ние сме безчувствени към техните чувства. Самади означава да станеш чувствителен към чувствата на другите. Когато ти станеш чувствителен, светът, природата ти отвръща със същото. Тя те слуша. Как може това да се случи? Какво е условието?

Няма коментари:

Публикуване на коментар